Hägglund, Öholm och Kristdemokraternas HBT-triangulering.

I samband med att Göran Hägglund skulle tala i Almedalen, uttalade sig den gamle horbocken Siewert Öholm om att Hägglund och hans parti, Kristdemokraterna, inte vågar stå upp för de kristna värderingarna. Öholm förtydligade sedan sin åsikt med den, även för honom, ovanligt idiotiska men något osammanhängande teorin att utarmade könsroller och könsneutrala äktenskap kommer att leda till att män kommer att bli nazister och hamna i motorcykelgäng (gör de inte inte det redan?)

Öholms uttalanden var menade som kritik mot det enligt honom moraliskt förslappade Kristdemokraterna. För Göran Hägglund och partiet är uttalandet snarast en välsignelse. I SVT Debatt tillfrågades Hägglund om Öholms uttalande och kritiserade Öholms otrevliga anti-HBT-retorik – trots att den ligger helt i linje med hur Hägglunds egna partikamrater brukar uttrycka sig utan att få någon smäll på fingrarna av Den Store Ledaren. Hägglund kunde således distansera sig från Öholms värsta stollerier och synas stå upp för partiets floskler om ”allas lika värde”. Samtidigt slapp Hägglund – genom att angripa Öholms retorik och inte hans budkskap – undan att helt ta avstånd från Öholm, och slapp således också alienera de mer konservativa väljarna partiet har bland läsare av Världen idag och Dagen.

Så, medan Öholm, en föredetting med mer eller mindre lösa kopplingar till partiet, får ta emot det mesta av folks hån för sina idiotiska uttalanden, lyckades Kristdemokraternas partiledning vända Öholms kritik till ett ypperligt tillfälle till triangulering mellan den egna verkliga åsikten i HBT-frågan (dvs den som är mer eller mindre identisk med Öholms) och den som representeras av det ”okristna”, HBT-vänliga motståndarlaget, så att den mer ”sympatiske” Hägglund lyckas göra alla tänkbara sympatisörer mer eller mindre nöjda.

PS: Hägglund påpekade i samma intervju att folk ”premierar kloka partier”. Han måste för ögonblicket ha glömt bort att hans parti ligger kring/under 4%….

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s